Keskustelutilaisuus elämästä, kuolemasta ja rakkaudesta Apajassa 23.11. klo 13-17 – Apaja

Keskustelutilaisuus elämästä, kuolemasta ja rakkaudesta Apajassa 23.11. klo 13-17

Kaipaammeko elämässämme lopulta vain rakkautta?

Kai Sadinmaa ja Niko Noponen johdattelevat keskusteluun Elämästä ja Kuolemasta. Sadinmaan uusi tietokirja Kuolleiden kirja (Into) vie lukijan matkalle ihmisyyden ytimeen kävelemällä läpi Malmin hautausmaan ja selvittämällä sinne haudattujen ihmisten sytyttävät elämäntarinat. Miksi esimerkiksi Tauno Palon ja Ansa Ikosen elämät päättyivät lopulta niin eri tavoin? Mitä tapahtui Abloy-lukon keksijä Emil Henrikssonin haudalle? Entä kuka muistaa Monsieur Mossen, meikki­maailman ”Rembrandtin” tai Marokon Kauhun?

Yksilöiden tarinoiden kautta Sadinmaa kertoo suurista kysymyksistä: mihin ihminen, etenkin suomalainen, elämässään pyrkii, mikä häntä ajaa eteenpäin? Millainen on unohdettu köyhien lasten hautapaikka, johon tietokirja päätyy? Kuolleiden kirja kertoo myös hautaamisesta: mitä krematorion työntekijä tekee, miten hauta kaivetaan ja millaisia hautauskulttuureja on muualla maailmassa ja historiassa? Entä millaisia ovatkaan hautausmaan puut, pensaat ja kukat?

Kuolleiden kirja ei ole kirja vain yhdestä hautausmaasta. Se kertoo oivaltavasti yhden hautausmaan kautta elämästä aina ja kaikkialla.

Kai Sadinmaa on käsikirjoittaja, pappi ja kolumnisti, joka on tullut tunnetuksi radikaaleista aamuhartauksistaan Radio Ylen Ykkösessä. Niko Noponen on kuopiolainen filosofian ja uskonnon opettaja, VTT, TM.